Var kan jag få hjälp och stöd för mitt beroende?
Det finns ingen behandlingsform eller tillvägagångssätt som passar alla, utan ibland måste man prova sig fram tills man träffar rätt. Viktigast är ändå att veta att det finns många olika sorters hjälp och det viktigaste är att våga ta det första steget.
Här nedan kommer några alternativ till hjälp. Det ser olika ut på olika orter i landet, så ett tips är att du ringer eller surfar runt och kollar vad som finns på just din ort.
• Vård inom regionen: Finns det en beroendemottagning där du bor? Kolla gärna på 1177.se, där finns mycket information. Om det är en liten ort så kanske det inte finns någon specifik beroendemottagning. Då kan du söka till en beroendemottagning i närheten, det är fritt vårdval.
• Behandling inom kommunen: Kommunerna erbjuder ofta öppenvård med olika inriktningar för personer med beroendeproblematik. Ring till öppenvårdsenheten vid socialtjänsten där du bor och fråga vad de erbjuder. Vill man få vård på behandlingshem (där man både bor och gör sin behandling) så ansöker man också genom socialtjänsten. Vissa väljer dock att betala privat, det är mycket kostsamt men möjligt.
• Självhjälpsgrupper: Många får hjälp av självhjälpsgrupper, såsom exempelvis NA (Anonyma Narkomaner). Möteslista med tider och orter går att hitta på deras hemsida.
• Anonym hjälp: Om du vill veta mera om vilken sorts hjälp som finns så kan du ringa oss på tel.nr 020-91 91 91 eller skriva ett meddelande till oss.
Många kan gruva sig för att söka hjälp av rädslan att uppge namn och personnummer. Vissa kommuner erbjuder ett antal samtal utan att man behöver uppge ditt namn. Observera att det ser olika ut i landet och kan vara bra att kolla upp på förhand om det är en viktig fråga. På självhjälpsgrupperna behöver man inte uppge sitt hela namn, bara förnamn och det kan man hitta på om man vill. Om anonymitet är viktigt så är du också välkommen att ringa vår anonyma telefonlinje Droghjälpen, tel.nr 020-91 91 91.