När försvinner abstinensen efter cannabis?

Person med löparskor springer upp för en trappa med många färger

Jag försöker sluta med cannabis. Hur lång tid tar det för abstinensen att försvinna?

Cannabis har en mer utdragen avgiftningsprocess jämfört med många andra andra preparat. Det är inte säkert att du märker så stor skillnad precis när du slutar. Efter någon/några dagar är det vanligt med svettningar, sömnstörningar, irritation, oro, orolig mage, snuva och hosta. En del får intensiva, konstiga, drömmar. Abstinenssymptomen visar att kroppen och hjärnan anpassar sig till livet utan cannabis. För en del är det mycket lättare än de trott att sluta och vissa får inte några tydliga abstinenssymtom alls.

Efter en vecka och fram till ca 2-3 veckor efter sista röktillfället kan obehagliga känslor dyka upp, humöret åker berg och dalbana och du kan uppleva både ilska, ångest och deppighet. Och med dem förstås även sug. Tankar om att ”bara en gång…”, ”det är inte så farligt”, ”det märks nog inte” osv kan komma smygande. Under den här tiden behöver du ta hand om sig själv lite extra. Ta hjälp av vänner/familj, prata om hur du mår och hur du tänker. Gör saker du mår bra av, promenader, träning, god mat eller annat som inte hänger ihop med att röka och som hjälper dig att må bättre. De flesta symtom är övergående och blir mindre och mindre för varje dag du inte röker.

Har du vant dig vid att röka för att kunna sova kan det vara svårt att somna utan. För de flesta blir det bättre när man varit helt rökfri några veckor. Blir det inte bättre kan det vara andra faktorer som påverkar sömnen. Tips på sätt att kunna sova bättre kan du hitta här https://www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Somnsvarigheter/
För att få mer stöd att ta sig igenom abstinensen och hitta alternativ kan man också använda vårt cannabisprogram här på droghjälpen.se och/eller ringa oss på tel 020 – 91 91 91.